Otázky pro trenéry okresních zástupců v 1.B třídě sk.B

Orlický týdeník položil pár otázek okresním zástupcům v 1.B třídě:


1. Jak byste zhodnotili vystoupení vašeho týmu v podzimní část I.B třídy?
2. Co vás překvapilo, pozitivně nebo negativně, v podzimní části soutěže?
3. Kdo patřil mezi opory vašeho týmu a kdo nenaplnil vaše očekávání?
4. Jak probíhala zimní příprava a jste s ní spokojeni?
5. Kolik jste odehráli zápasů a s jakými výsledky?
6. Jaké změny (příchody – odchody) nastaly v průběhu zimní přestávky v kádru a realizačním týmu?
7. Vítáte rozšíření I.B třídy od sezony 2013 – 2014 na 32 týmů (na čtyři skupiny po osmi, rozdělených regionálně), čímž souvisí i možnost postupu dvou až tří týmů do I.A třídy a při dobré konstelaci sestup pouze jednoho nebo žádného týmu po skončení této sezony z I.B třídy do okresu?
8. S jakým cílem půjdete do jarní části a co byste chtěli vzkázat svým fanouškům?

Petr Cejnar (vedoucí týmu TJ Sokol Deštné v O. h.)

1. Podzimní část pro náš tým nad očekávání velice úspěšně, svědčí o tom naše postavení v tabulce. 2. Podzimní část proběhla bez problémů, takže bez pozitivních i negativních postojů.
3. Nerad bych vyzdvihoval jednotlivce, hrajeme jako tým, a proto děkuji všem, kteří za nás na podzim nastupovali.
4. Pro nás je zimní příprava dost problematická díky naší poloze, takže příprava začala v polovině února v tělocvičně, od března pak na UT v Černíkovicích.
5. Bez přípravných zápasů.
6. Beze změn.
7. Bez komentáře.
8. Udržet se na čelních místech tabulky, hrát stejně kvalitní fotbal jak na podzim.

Miloš Zeman (trenér Sokola Černíkovice)
Myslím, že třetí místo je slušné umístění, ale už jsem zmiňoval, že jsme pro podzim měli velice kvalitní kádr, od kterého se dobré výsledky očekávaly. Vše napověděly výsledky v pohárech, když jsme porazili Doudleby, Rychnov A a Dobrušku A. Poté ale přišla studená sprcha v Provodově 6:1, což nám možná i trochu pomohlo do další části soutěže. Přesto jsme se nevyhnuli dalším výsledkovým překvapením, ale jak říkám, umístění a 25b.bereme jako úspěch.
Dá se říci, že jsem byl až na nějaké výjimky spokojen s výkon rozhodčích, což je určitě výrazný posun vpřed, co se týká kvality 1.B třídy. Trochu se obávám, co přinese nový systém, který se bude hrát od nové sezony. Jinak mne trochu překvapily výkony Lokády HK, ale sám vím, že je to o momentálním složení mužstva, které se mění každý půl rok i u nás. Své kvality potvrdila Vysoká, která je jasný aspirant na postup.
Máme v týmu hráče, kteří dokážou ovlivnit naše výkony i výsledky, a jsou to Marek Hrouda a bezpochyby Tomáš Vik.  Zklamáním bylo pro mne ukončení činnosti Podstávka čtyři kola před koncem podzimu i přesto, že byl po přechodu z B-týmu v základu áčka.
Měli jsme soustředění, které hodnotím celkem kladně, i když nám ho trochu narušilo zranění některých hráčů. Jinak přípravná utkání nemohu hodnotit kladně, protože jsme se ani jednou nesešli kompletní.
Odehráli jsme šest utkání: Černíkovice – Lípa 2:1, Častolovice 3:2, Kostelec n. O.  A 0:5, Solnice 5:1, Třebechovice 3:5, Rychnov A 4:8.
Odešli: Stieber Filip, Mitana Marek – ukončení hostování, Podstávek Dominik nepochopitelný návrat do B-týmu, pravděpodobně nenastoupí v jarní části ani Bohuš Nosek kvůli zranění a pracovním povinnostem. Přišli: Ivan Kučera – hostování z RK, Petr Pauker hostování z Ostroměře, Tomáš Handa – návrat po nemoci. V jednání byl ještě jeden talentovaný mladík, ale mateřský klub nám ho nepustil.
Už jsem se trochu zmínil, že se mi tento systém moc nelíbí, ale třeba budeme po roce mluvit jinak. Myslím si, že 1.B třída má svou kvalitu a tímto systémem se soutěž znehodnotí. Zaslechl jsem, že to snad budou pískat jen rozhodčí z našeho okresu, což by podle mého názoru nebyl dobrý tah a představa, že budeme hrát čtyřikrát derby s Častolovicemi, moji nervové soustavě asi taky nepřidá! Samozřejmě u toho od léta nemusím být, ale mám takový názor. Na své si asi přijdou fanoušci, kteří uvidí spoustu derby a hlavně budou mít i blíže na venkovní utkání, ale pouze jen v základní části.
Myslím, že odchodem zmíněných hráčů jsme trochu oslabili, ale bude pouze a jen na nás, jak se s tím vypořádáme.  Cíl je umístění do 5. místa. Své fanoušky chceme určitě svou hrou bavit a těšíme se opět na jejich velkou podporu zejména v domácích utkáních. Umí nám doma vždy za tři body nádherně poděkovat, což se dnes už jen tak nikde nevidí. Moc jim za jejich podporu děkujeme.

Jan Plašil (trenér AFK Častolovice)
1. S vystoupením mužstva jsme spokojeni, 4. místo je velmi pěkné.
2. V podstatě nic, soutěž má standardní průběh.
3. Jednotlivce hodnotit nebudu, mužstvo odehrálo na podzim několik velmi dobrých zápasů.
4. Jak už to bývá, asi nejen u nás, příprava proběhla v rámci možností hráčů, ať již z důvodu nemoci či pracovního vytížení, v průměrném počtu.
5. AFK Častolovice – Sokol Lípa n. O. 6:4 (2:1), FC Kostelec nad Orlicí 3:3 (1:1), Sokol Černíkovice 2:3  (1:1), SK Solnice  2:3 (1:2), Sokol Černíkovice 5:3 (0:2)
6. Odchody: nikdo. Příchody: Sehnal Zdeněk (hostování do 30.6.2013 ze Zdelova), Kuhn Aleš (hostování do 30.6.2013 z Vamberka )
7. Nevíme, uvidíme po první sezoně.
8. Chtěli bychom skončit v horní polovině tabulky a určitě chceme, aby se na náš fotbal dalo koukat.

Stanislav Procházka (trenér Velešova Doudleby n. O.)
Začátek soutěže se nám povedl a figurovali jsme v horní polovině tabulky. Zlom přišel po nevydařeném utkání v Předměřicích, ve kterém jsme do 70. minuty vedli o dvě branky a nakonec prohráli. V dalším utkání jsme přišli o klíčové hráče Kotyzu, Mazuru a Hojného a výkon celého kolektivu a předváděná hra už nebyla tak kvalitní. Nakonec jsme v závěru zachránili remízami na hřištích soupeřů 8. místo a tím umístění v půlce tabulky.
Pozitivní byly výkony rozhodčích, snad jen kromě jednoho nevyvedeného výkonu podávali slušné výkony. Druhým pozitivem a překvapením byla hra a výkon celku Třebše . Negativum, které trochu nechápu, je chystaná reorganizace I.B třídy. Dle mého názoru je to krok, který pokud bude schválen, sníží už tak slabší kvalitu soutěže proti minulosti. Pochopil bych, kdyby reorganizace byla vyhlášená rok dopředu a došlo k redukci týmů a tím zvýšení kvality. Myslím, že je to jen honba za větším počtem týmů v krajských soutěží, a tím přínos peněz do pokladny svazu.
Mezi opory patřil jednoznačně Kotyza, který svými zkušenostmi platil na soupeře. Myslím, že svoji kvalitu měl i Krmaš, Kráčmer a pokud hrál, i Bursa. Očekávání nenaplnil Hojný Tomáš, protože krom jednoho či dvou zápasů laboroval se zraněním a většinu podzimu promarodil. Samozřejmě musím uvést i jeden problém, s kterým se potýkají ve všech týmech a to je přístup mladších hráčů, ale to je nemoc současnosti se kterou se musíme vyrovnat každý po svém.
Zimní příprava se nám nepodařila. Takže nemohu být spokojen. Bohužel máme velký deficit ve fyzické připravenosti. Na tréninku se nás z důvodu pracovní vytíženosti a školám scházelo minimum. Bohužel mám v týmu sedm vysokoškoláků a tři maturanty a ostatní chodí na 12 hod. směny. Z tohoto výčtu lze jen těžko poskládat pár lidí na trénink. Vše zachraňoval aspoň částečně turnaj v Chocni, kde se nás nepravidelně scházelo 12.
Odehráli jsme tato utkání: Horní Jelení – Doudleby 4:3, Zámrsk – Doudleby 1:1, Č. Třebová – Doudleby 7:1, Žamberk – Doudleby 6:0, Holice – Doudleby 6:1, Choceň – Doudleby 3:0, Vamberk – Doudleby 2:1.
Kariéru krátkodobě přerušil Říčař a brankář Beránek jde na operaci s kolenem. Příchody: Kopecký, Souček, Matoušek a hostování prodloužil Svatoš. Asistentem trenéra je Mazura M. a vedoucím družstva Dudek J.
Jak už jsem uvedl, je to pro mě nepochopitelné, neboť se z B třídy stane lepší okresní přebor. Kvalita soutěže půjde dolů a podle mě to nepřinese nic po stránce ekonomiky klubů, protože do ochozů a na hřiště budou chodit stejní diváci jako doposud. Fotbal přestává být tím fenoménem, co byl a promiňte, vedení FAČR v čele s panem Peltou tomu také nepřispívá.
Nám po neúspěšné přípravě nezbývá nic jiného než doufat, že budeme mít sílu a štěstí udržet současné postavení v tabulce. Přesto se nechci vzdát koncepce naší hry a doufám, že našim fanouškům přineseme tímto aspoň trochu toho ke koukání a doufám, že hráči, kteří k nám přicházejí, přinesou kvalitu a posunou konkurencí hráče k lepším výkonům než v přípravě a na konci podzimní sezony. Přeji si, aby se nám vyhnula zranění a divákům hezké zážitky, hráčům úspěch v zápasech a funkcionářům málo starostí.

Václav Svatoň st. (předseda FO TJ Spartak Opočno)
1. Výsledky našeho týmu byly jako na houpačce. Střídali jsme dobré zápasy se špatnými. Vzhledem k úzkému kádru záleželo na nemoci a zranění hráčů. Až příliš často nastupovali hráči B mužstva v základní sestavě.
2. Vyrovnanost a vcelku klidný průběh celé soutěže. Zdá se, že i výkony rozhodčích mají vzestupnou tendenci.
3. Nedá se jednoznačně určit, kdo byl oporou anebo naopak, kdo zklamal. V brance nás několikrát podržel Jaromír Krulich. V zakončení jsme daleko více čekali od Ondřeje Přibyla.
4. Zimní příprava probíhala od 10.1. v tělocvičně 2x týdně. Účast, jak je u nás normální (více hráčů hraje aktivně hokej), byla nízká.
5. Odehráli jsme čtyři utkání. Nové Město – Opočno 3:2, Bílá Třemešná – Opočno 5:2, Smiřice – Opočno 5:2, Přepychy – Opočno 3:0
6. Kádr byl doplněn o Lukáše Hradeckého z Dobrušky a Lukáše Reichla, který přišel z Přepych. Novým trenérem je Jan Jánský a asistentem Pavel Švorc. Nikdo neodešel.
7. Tím, že budou čtyři skupiny, se sníží náklady na dopravu, což je v současné ekonomické situaci důležité. Zápasy s okolními mužstvy přilákají více diváků. Jestli se zvýší úroveň, se ukáže až časem.
8. Naším cílem je udržet 1.B třídu a hrát fotbal, který by se líbil.

David Horký (vedoucí týmu FC České Meziříčí)
Cílem bylo získat po podzimu alespoň 17 bodů, takže jsme nespokojeni.
Soutěž se vyvíjí podle předpokladů. Co nás překvapilo, byl sníh 27. října.
Nebudeme vyzvedávat jednotlivce. Spoléháme na partu jak na hojně navštěvovaných trénincích, tak při zápasech.
Zimní přípravu jsme zahájili soustředěním v Deštném na přelomu ledna a února. Dále pak byl týdenní režim tréninků – úterý hala, pátek venku a víkend přípravný zápas. S účastí hráčů a jejich přístupu jsme spokojeni, základní sestava se vykrystalizovala.
České Meziříčí – Olympia HK dorost 2:2 (1:0), České Meziříčí – Nové Město nad Metují 1:1 (0:1), České Meziříčí – Úpice 2:0 (1:0), České Meziříčí – Vamberk 1:4 (1:3), České Meziříčí – Dobruška B 6:1 (2:0).
6.  Na pozici hlavního trenéra skončil Petr Nejman a nahradil ho Mgr. Karel Vaněček. Funkci zdravotníka bude nově vykonávat Eva Janatová. Příchody: Ježek Ondřej – prodlouženo hostování z FC Hradec Králové, Hlavsa Leoš – prodlouženo hostování z SK Slavia Hradec Králové. Odchody: nikdo.
V naší situaci, kdy hrajeme o záchranu, toto rozšíření vítáme. Ale nebudeme a nesmíme na něj spoléhat.
Jednoznačným cílem pro jaro je záchrana. Dále pak kombinačním fotbalem přilákat zpět na stadion co nejvíce fanoušků, a dělat jim opět radost.

Milan Jirásek (trenér Dobrušky B)
1. Našim hlavním sezonním cílem bylo seznámit mladé hráče s dospělým fotbalem na krajské úrovni. Neměli jsme přehnané ambice, ale bodů jsme chtěli mít více. Nestačili jsme na Třebeš a Deštnou. S ostatními soupeři jsme sehráli celkem vyrovnané zápasy, ve kterých jsme dopláceli na individuální chyby a také na časté změny v sestavě. Ve 13. kolech se vystřídalo 35 hráčů do pole a 5 brankářů. O souhře tak nemůže být ani řeč a všechno je improvizace. Práce a škola mají přednost. Pět zápasů za sebou jsme prohráli o gól. Myslím, že jsme neudělali ostudu a nepropadli, bodů je ale málo.
2. Negativně mě překvapil přístup některých hráčů. Chtěli vyhrát okresní přebor a zkusit si 1.B třídu. Když mají možnost jít hrát, tak je fotbal nebaví, nemají čas nebo prší.
3. Jmenovat nechci, ale na starší hráče je větší spolehnutí a jsou ochotni fotbalu něco obětovat. Mladším stačí, že si jdou někdy zahrát. A hráči, kteří si nenajdou čas pro polovinu zápasů svého týmu, nemají pro oddíl žádný význam.
4. Zimní příprava probíhala společně s A mužstvem, ale s účastí příliš spokojený být nemůžu. Stále stejná písnička, škola a práce.
5. Hráči, kteří se poctivě účastnili přípravy, dostali šanci v zápasech A mužstva. Samotné B mužstvo mělo pouze tři přípravné zápasy. V kombinovaných sestavách jsme prohráli s Č. Meziříčím 6:1 a s Albrechticemi 5:3. V sestavě, která se blížila k našim představám, jsme podlehli 3:2.
6. Zpět k fotbalu se chce vrátit Tomáš Jarkovský, ale vzhledem k jeho pracovnímu vytížení nás bohužel asi moc často neposílí. K odchodům -  do Opočna odešel Hradecký, na Deštnou má namířeno Kříž, Macek „přestoupil“ k atletice. Kvalitní zimní příprava posunula do A mužstva Lukáše Petra, Pavla Effenberka a Víťu Malého. Alt, Forejtek a Gábrle se nezapojili do přípravy.
7. Asi se nás to týkat nebude, ale názor na to mám. Kraj se tváří, že chce klubům ušetřit a na první jarní kolo k nám pošle rozhodčí z Trutnova a delegáta z Kopydlna. Kluby tak budou šetřit na vlastní dopravě, aby jim zbylo na cesťáky pro rozhodčí a delegáty.
8. Chceme důstojně dohrát soutěž, i když z postupové sestavy nezůstal kámen na kameni, tak nic nevzdáváme a budeme bojovat.

Radek Sazima (trenér TJ Lokomotiva Borohrádek)
Umístění v tabulce hovoří za vše. Máme před sebou dost práce.
Co se týče soutěže, tak si myslím, že kvalita šla nahoru a bylo k vidění spousta pěkných zápasů. (výkon Třebše – tento tým tady nemá konkurenci).
Celkově bych naše vystoupení zhodnotil jako velký propadák se spoustou individuálních chyb, které jsme dokázali vyprodukovat skoro v každém zápase. Nadřeme se, abychom vstřelili branku, a pak strašně lacino inkasujeme. Tým neprošel žádným omlazením, posílením a zde je kámen úrazu. Individuální hodnocení si nechám, až po soutěži.
Se zimní přípravou jsem spokojen. Jezdíme trénovat do Týniště na umělku, využíváme tělocvičnu a máme i nějaký ten výběh.
Celkově jsme odehráli v zimní přípravě pouze tři utkání.
Odchody: Tomáš Jedlička – ( hostování ?), David Stárek (konec hráč. kariéry). Příchody: David Placák (Rychnov n. K. – hostování), v jednání máme ještě jednoho hráče.
Zde toto vítám, protože si myslím, že fotbal na této úrovni potřebuje dostat nový impuls, co se týče atraktivity a diváckého zájmu. Bude k vidění spousta sousedských zápasů.
Určitě chceme zachránit tuto špatně rozjetou sezonu a udržet v Borohrádku krajskou soutěž. Přijďte nás na jaře podpořit!